Aktualności

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Jesienna aura zachęca do spacerów po lesie i poszukiwania grzybów. Padające od dłuższego czasu deszcze oraz dodatnie temperatury sprawiają, że w lasach można spotkać wiele gatunków. Zarówno tych jadalnych, jak i pozostałych.Zapraszamy Państwa do udziału w konkursie plastycznym Barwy jesieni na Wzniesieniach „Grzybobranie”. Konkurs przeznaczony jest dla dzieci w klasach I – III szkoły podstawowej i rozpoczyna się 01 października oraz trwa do 15 listopada 2020 r. Do konkursu należy zgłaszać prace związane ze zbieraniem grzybów (grzybobraniem). Na zwycięzców czekają niesamowite nagrody. Szczegóły konkursu w regulaminie.

Polacy traktują zbieranie grzybów, jak sport narodowy. Już wczesną jesienią w mediach zaczyna się pojawiać natłok informacji o grzybach jadalnych i trujących. Pomimo dobrej znajomości przez Polaków od kliku do kilkunastu gatunków grzybów jadalnych, wciąż występują zatrucia grzybami. Niekiedy zatrucia te powodują tylko dolegliwości gastryczne, a niekiedy stają się śmiertelne. W trosce o przyrodę i o dobro grzybiarzy przedstawiamy zasady bezpiecznego grzybobrania i klika praktycznych wskazówek.

Hieronim Andrzejewski

Z głębokim żalem żegnamy naszego Kolegę

Hieronima Andrzejewskiego

– Dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego,

przyrodnika, znakomitego botanika, ekologa zasłużonego dla ochrony przyrody
i krajobrazu Województwa Łódzkiego.

Inteligentne formy życia pozaziemskiego do tej pory nie ujawniły swojej obecności we Wszechświecie. Jednakże, obcy są wśród nas i ich bliskość uwidacznia się w różnych aspektach ludzkiego życia, mowa o obcych gatunkach roślin, grzybów i zwierząt.


Święto Wojska Polskiego obchodzone jest w dniu 15 sierpnia na pamiątkę zwycięskiej Bitwy Warszawskiej w 1920 r. Mimo, że działania militarne wojny polsko-bolszewickiej nie objęły terenów dzisiejszego Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, dzień ten stanowi doskonałą okazję do wspomnienia mieszkańców regionu łódzkiego, którzy wzięli udział w tej niezwykle ważnej dla zachowania odzyskanej przez Polskę wolności bitwie.

 

 

Paście się pszczółki po rozkosznej łące,
Zbierajcie słodycz z kwiatów wybujałych:
Póki wam służą dni lata gorące,
Póki wam stanie żeru z ziół dojrzałych.
Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi.
Lepiej być z Wami, niźli w pośród ludzi.
Ignacy Krasicki

 Szanowni Państwo,

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z jednostkami doradztwa rolniczego realizuje kampanię informacyjną pod nazwą „Cudze chwalicie, swoje poznajcie”, która promuje polskiebazarek.pl.
Polskiebazarek.pl jest odpowiedzią na utrudnienia występujące w dobie koronawirusa z tradycyjnym sposobem sprzedaży produktów -  pomaga w nawiązywaniu bezpośrednich kontaktów przez rolników i producentów żywności z konsumentami.
Można na nim bezpłatnie zamieszczać ogłoszenia o sprzedaży swoich produktów a konsument płaci dokładnie tyle, ile proponuje rolnik - nie ma marży pobieranej przez pośredników.

         Grzybozwierz, czy to zwierzę czy to grzyb?
Grzyb nie powie bo się wstydzi,
zwierzę szybko czmychnie nam,
zapytajmy grzybozwierza może grzecznie powie sam

Lecznicze właściwości roślin wykorzystywane były od dawien dawna przez naszych przodków. Stosowali oni wiele gatunków roślin w leczeniu różnych schorzeń i doceniali smakowe walory ziół jako przypraw. W ostatnich latach fitoterapia, czyli ziołolecznictwo przeżywa swój renesans. Wielu z nas stara się korzystać z ziół przy rozmaitych schorzeniach. Zioła wykorzystujemy także w kuchni, jako dodatek do potraw w celu podniesienia ich walorów smakowych oraz w kosmetyce jako środek upiększający, zbawiennie działający na naszą skórę i ciało. Najczęściej stosuje się zioła suszone, w postaci naparów, odwarów, wyciągów, syropów lub nalewek. Niektóre zioła można zjadać świeże, na przykład: posiekane liście ziół przyprawowych (melisy, estragonu, bazylii lub cykorii) dodając do sałatek, zup lub sosów. Z innych wyciąga się soki (z pokrzywy). Sok z jaskółczego ziela można stosować na kurzajki, sok z liści babki goi ukąszenia owadów.